Koçak: İkiyüzlü siyasetten bıktık!
Artan terör saldırılarına dikkat çeken Koçak, geçtiğimiz günlerde Gaziantep’in Karkamış ilçesine gerçekleştirilen roket saldırısını hatırlatarak, “Hain terör örgütü tarafından alçakça düzenlenen roket saldırısında hayatını kaybeden vatandaşlarımıza rahmet diliyorum, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Milletimizin başı sağ olsun! Terörle mücadele operasyonlarında Türk Silahlı Kuvvetlerimize ve diğer tüm güvenlik güçlerimize başarılar diliyorum. Bir kez daha altını çizerek ifade ediyorum; terör ve siyasi kazanç asla bir araya gelemeyecek iki mefhumdur. Terörün dini, mezhebi, siyasi yaklaşımı olmaz. Bir bütün olarak, ülke olarak mücadele etmeliyiz. Nasıl ki terör hepimizi hedef alıyorsa, terörle mücadele de hepimizin ortak mücadele etmekte kararlılık göstermeliyiz. Terör ve terörle mücadele üzerinden toplumumuzu kutuplaştırmak isteyen çevrelere sesleniyoruz; aklınızı başına alın. Bundan siz de, biz de fayda görmeyiz. Hiç kimse görmez” dedi.
Terörle mücadelenin her alanda atılan adımlar ile yakından ilgili olduğuna dikkat çeken Koçak, dış politikada atılan adımların ise bu konuda ayrı bir önemi olduğunu belirterek, “Yıllar evvel dış politikada atılan ve önemsizmiş gibi görülen en küçük bir yanlış adım, bugünün terörünü tetikleyecek büyük gelişmelere sebep olmaktadır. Dost ve düşman tanımını iyi yapamayanların zikzakları, bugün hâlâ bu ülkede terör konusu olmaya devam ediyor. Irak’ta, ABD savaş uçaklarının yaptığı binlerce sorti, Afganistan’da dökülen kanlar ve Suriye’nin tarumar edilmesi; bugünkü terörle mücadelemizden bağımsız tutulamaz. Birileri anlamak istemese de, dilimizde tüy bitene kadar biz bu konuları gündeme getireceğiz. Büyük Ortadoğu Projesi’nin amaç ve hedeflerini, ortaklarını, politikalarını ve buna çanak tutanları anlamadan, bugünkü gelişmeleri sağlıklı okumak mümkün değildir! Bizim bölgemizde BOP, her alanı etkileyen bir projedir. Bu bölge yeniden tanzim edilmeye çalışılıyor. Sınırlar çizilmiş, haritalar bile çizilmiş. Bunun için bu projenin eş başkanı olmak yararımıza olmaz. Bu projenin ilk adımı 2002 yılında ABD’nin Irak’a müdahalesinde Türkiye’nin yardım etmesi ile başlamıştır” dedi.
Saadet Partisi’nin geçmişte iktidara yaptığı uyarıları hatırlatan Koçak, geçmişteki uyarılarına iktidar kanadının ağır ithamlarını unutmadıklarının altını çizerek, “Biz iktidarı uyarırken iktidarın bize sözlerini unutmadık. Biz Mursi’yi ve Esma kızımızın şehit edilmesini unutmadık, unutmayacağız. Rabia selamınızı, ‘Sisi mi, Binali Yıldırım mı’ cümlelerinize kadar takip ettik. Şimdi ne oldu da siz Sisi ile bir araya geldiniz? Doğru devletler bir araya gelebilir, fakat siz bu cümleleri kullanmak zorunda değildiniz. Elbette normalleşmek, dış politikada diyalog zeminini kaybetmemek doğru olandır, biz hep bunu böyle olması gerekir tarzında da ifade ettik. Biz ‘bölge ülkeleri ve İslam ülkeleri kendi aralarında meselelerini çözmeli, Moskova ve Washington’a bırakmamalı’ dedikçe; en ağır ithamlarda bulunanlar siz değil miydiniz? İnanın; ‘biz demiştik, biz yine haklı çıktık’ cümlelerini kurmaktan inanın usanır hale geldik. Haklı çıkmaktan biz yorulduk; kardeş bilip uyarmaya devam ettik. ‘Görüşüyorum, alkışlayın!’, ‘Asla görüşmem, alkışlayın’ aymazlığınızdan, şımarıklığınızdan vazgeçmeli iktidar. Bu ‘ikiyüzlü siyaset’ten ise bıktık, usandık artık! Bir devlet böyle yönetilmez, Türkiye gibi büyük ve önemli bir ülke böylesine hoyratça idare edilmez! Nasıl vereceksiniz bunca masumun, mazlumun hesabını” dedi.
Öğretmenlerin, 24 Kasım Öğretmenler Günü’nü kutlayan Koçak, Öğretmenler Günü vesilesiyle eğitim sisteminin de sorunlarının gündeme geldiğinin altını çizerek, “Yetiştirdikleri öğrencilerin gözünde ışıkla umut dolu olması gereken öğretmenlerimiz, ne yazık ki derin bir hayal kırıklığıyla yoğruluyorlar. Çünkü öğretmenlerimiz geçinemiyorlar. En düşük öğretmen maaşı 9 bin lira civarında, biraz yükselmiş gibi görünüyor ama ortalama ücret ise 12 bin lira civarında. Buna mukabil, açlık sınırı 7 bin 425 lira. Bekâr bir çalışanın yaşama maliyeti 9 bin 705 lira. Yoksulluk sınırı ise 24 bin lira. Yoksulluk sınırı bir rakam olarak ifade ediliyor ama yoksulluk sınırının altında maaş alınması birçok ihtiyacınızın karşılanmaması demektir. Bu yüzden asgari ücret yoksulluk sınırına bağlanmalı. Elbette hemen olmaz ama plan yapılırsa 2-3 sene içerisinde gerçekleştirilebilir. Bu şartlar altında hangi öğretmen, öğrencilerine eskiden olduğu gibi ‘okuyup meslek sahibi’ olmalarını öğütleyebilir? Hangi öğretmen, öğrencilerine gelecek adına umut verebilir?
Ekonomik kötü gidişat sebebiyle büyükşehirlerin adeta sürgün yerine döndüğüne dikkat çeken Koçak, öğretmenlerin büyükşehirlere gelmek istemediğine vurgu yaparak, “Kimse büyükşehirlerde öğretmenlik yapmak istemiyor. Çünkü kira ve yol masrafları ciddi rakamlar. Nasıl istesin ki! Kira ortalamaları, memur maaşının yarısından fazlasına tekabül ediyor artık. Öğretmenler kiraya, faturalara, mutfak masraflarına anca yetişiyorlar. Ne günlük aktivite ne de kültürel bir etkinlik imkânları yok. Bir ülkenin gençlerine ve geleceğine verdiği değer, öğretmenine verdiği değer ile eş anlamlıdır. Maalesef ne mali olarak ne de özlük olarak öğretmenlerimiz hak ettiği değeri göremiyorlar” dedi.
Öğretmenlerin yıllarca beklediği fakat kadük olarak çıkan Öğretmenlik Meslek Kanunu ile ilgili açıklamalarda bulunan Koçak, kanunun içerik olarak yetersizliğine dikkat çekerek, “7354 sayılı ‘Öğretmenlik Meslek Kanunu’ daha işin başında kadük kaldı. Ne yazık ve hazindir ki; kanun teklifinin içeriğinde birçok konuya dair hüküm yokken, düzenlenen konulara ilişkin hükümler ise hem eski hem de eksik maalesef. Öğretmenliğe, mesleğe, mesleğin gereklerine, öğretmen yetiştirme süreçlerine, kariyer basamaklarına, öğretmenlerin mali, sosyal ve özlük haklarına, atama ve yer değiştirme kurallarına, Ödül ve disiplin uygulamalarına, eğitim yöneticiliği konumuna ve teşvik kurgularına yönelik bütüncül çerçeve oluşturan bir yasal düzenleme niteliği yok. Bu kanun teklifi; öğretmenliğe saygıyı ve talebi artırmak bir tarafa, öğretmenlerin kaygısını ve derdini artırmış bulunuyor. Çünkü Öğretmenlik Meslek Kanunu adı altında, öğretmenlik mesleğine yönelik kapsamlı bir ayrımcılık ortaya konuluyor. Çünkü bu Meslek Kanunu’nda öğretmenlik mesleği yapanlar değil, devlet memuru olarak görev yapan öğretmenler esas alınmış. Yani özel okul öğretmeni görmezden geliniyor, onlar ele alınmıyor” dedi.
Öğretmenlik Meslek Kanunu içerisinde yer alan sınav uygulamasının doğru bir adım olmadığını ifade eden Koçak, AK Parti’nin bu kanun ile ‘-mış’ gibi yaptığı faaliyetlere bir yenisini daha eklediğine dikkat çekerek, “Öğretmenler kendi kariyerleri ile ilgili sınava girmeye zorlanmamalı. Öğretmenlik kariyer basamakları kanunu ve sınavı, AK Parti’nin ‘-mış gibi yapmak’ icraatlarına bir yenisi eklemiş bulunuyor. Kariyer hakkı vermiş gibi, meslek kanunu çıkarmış gibi, kariyer sınavı yapmış gibi dışında bir tutum söz konusu değil burada. Hep gibiler ile hareket ediliyor. Sözde kariyer sınavı, her yönüyle kamu zararı üretmekten başka bir işlev görmemiştir, görmeyecek de. Hazırlanan sorulara, harcanan paralara ve öğretmenin emeğine, hepsinden öte öğretmenin saygınlığına ve değerine zarar vermekten başka bir işe yaramaz. Bütün bunlardan bir ders çıkarılması gerekiyor. Kanun öğretmenlerin beklentileri ve talepleri ile sendikaların teklifleri doğrultusunda düzenlenmeliydi. Onlar sıkıntıları biliyorlar. Onların teklifleri sadece bir kişinin hakkının korunması için değil, tüm öğretmenlerin haklarının savunulmasını kapsar” dedi.