Sorun çözülmezse Karacabey Ovası üretim yapamaz hale gelecek

   Ziraat Odası’nın İsmetpaşa Mahallesi’ndeki basın açıklamasına, İsmetpaşa Mahalle Muhtarı Nuri Dinç, Ovahamidiye Mahalle Muhtarı Fehmi Kaya, Yenisarıbey Mahalle Muhtarı Abdullah Erol, Ortasarıbey Mahalle Muhtarı Eray Kaya, Sultaniye Mahalle Muhtarı Osman Tayfur, Sazlıca Mahalle Muhtarı Sinan Argın, Karacabey Ziraat Odası’nda görev yapan Ziraat Mühendisi Arzu Erbatur ile Betül Bucak Köse ve Ziraat Odası Teknik Danışmanı Ziraat Mühendisi Mehmet Hamarat katıldı.

   Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ramazan Düzen, büyük emeklerle üretim yapan çiftçilerin artan ekonomik şartlar ile mücadele ederken 4 yıldır da çözüm bulunamayan fitotoksitite ile mücadele etmek zorunda kaldığını, Karacabey’deki birçok çiftinin Manyas Gölü’nden gelen sulama suyunu kullanarak ürün yetiştirdiğini, bu gölden gelen ve sulama suyuna karışan çeltik ot ilaçlarının ürünlerde fitotoksititeyi arttırarak sebze yetiştiriciliğini imkânsız hale getirdiğini söyledi. Düzen, “Yaptığımız araştırmalara göre bu durumdan yaklaşık 200 bin dekar sebze tarımı yapan arazinin etkilendiğini tahmin etmekteyiz. Tabiri caizse bu zarar, maddi olarak tespit edilemeyecek kadar büyüktür.” dedi.

   Konuyla ilgili İsmetpaşa Mahallesi’nde söz konusu fitotoksititenin yüksek olduğu bir tarlada basın açıklaması yapan Karacabey Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ramazan Düzen, yetkilileri göreve çağırdı ve bu sıkıntının bir an önce çözülmesi gerektiğini söyledi. Düzen, “Şu asla unutulmasın ki, Karacabey çiftçisinde para varsa, Karacabeyli esnafta da ve sanayicide de para olur. Çiftçi de para yoksa, çiftçi biterse Karacabeyli esnaf da, sanayici de olumsuz etkilenir. Bu sorun yalnızca çiftçilerin değil, tüm Karacabeylinin sorunudur. O nedenle sivil toplum kuruluşları ve ilçemizin her kesimini bu konuya duyarlı olmaya ve birlikte hareket etmeye davet ediyoruz.” diye konuştu.

   Oda’dan yapılan basın açıklamasını ise Ziraat Odası’nda görevli Ziraat Mühendisi Arzu Erbatur okudu. Erbatur, “Güney Marmara’nın en büyük ovası ve yedi büyük şehre uzaklığı 2.5 saatlik mesafede olan Karacabey Ovası, Türkiye tarımına büyük katkı sağlayan en önemli bölgelerin başında gelmektedir. Bu ovada onlarca salça fabrikası ve çeşitli gıda firmaları aktif olarak üretim yapmakta ve Türkiye ekonomisine katkı sağlamaktadır.

   Büyük emeklerle üretim yapan çiftçilerimiz artan ekonomik şartlar ile mücadele ederken, 4 yıldır da çözüm bulunamayan fitotoksitite ile mücadele etmek zorunda kalmıştır. Karacabey’de birçok çiftimiz Manyas Gölü’nden gelen sulama suyunu kullanarak ürün yetiştirmektir. Bu gölden gelen sulama suyuna karışan çeltik ot ilaçları ise ürünlerde fitotoksititeyi arttırarak sebze yetiştiriciliğini imkânsız hale getirmektedir. Yaptığımız araştırmalara göre, bu durumdan yaklaşık 200 bin dekar sebze tarımı yapan arazinin etkilendiğini tahmin etmekteyiz. Bu sorun çoğu sebzede olmakla birlikte özellikle domates ve biber gibi ürünlerde yaprakların kıvrılmasına, kurumasına ve bitkilerin strese girmesine sebep olmakta ve çok ciddi verim kayıplarına yol açmaktadır. Bu zarar maddi olarak tespit edilemeyecek kadar büyüktür. Üreticilerimiz bu sorun ile mücadele ederken maliyetlerini arttırmak zorunda kalmakta ve bununla birlikte verim düşüklüğü de yaşamaktadır.

   Manyas Gölü’nden gelen suyun karıştığı Karadere Çayı ve Karacabey Sulama Sahası içerisinde olan ova köylerimiz bu sıkıntının en çok görüldüğü bölgelerdir.

   Ziraat Odası olarak yaptığımız saha çalışmalarına göre, Karacabey Ovası’nın tek kurtuluşu, Karacabey Sulama Sahası’na 30-35 km uzaklıkta olan Manyas Barajı’ndan Manyas Gölü’ne akan suyun kesilerek direkt olarak Karacabey Sulama Sahası’na gelmesidir. Eğer barajdan su direkt olarak gelmezse, Türkiye’de sebze yetiştiriciliğine büyük katkı sağlayan Karacabey Ovası ciddi verim kayıplarına dayanamayarak üretim yapamaz hale gelecektir.

   Buradan sayın devlet büyüklerimize, Tarım ve Orman Bakanlığı yetkililerine, milletvekillerimize, Devlet Su İşleri Bölge Müdürlüğü yetkililerine sesleniyoruz; Lütfen Karacabey Ovası’nın durumunu gelip sahada görün. Bu soruna acilen hep birlikte çözüm bulmamız gerekmektedir. Karacabey Ziraat Odası olarak tüm yetkililer ile iş birliği yapmaya hazırız. Karacabey Ovası’nda bu zarardan etkilenen çiftçilerimize geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz.”