PTO

Yavru şanzıman olarak adlandırılan pto nedir nasıl çalışır ve ne işe yarar gibi detaylar ürünü kullanmadan önce bilinmesi ve cevaplanması gereken sorular içerisinde yer alır. P, T ve O harflerinden oluşan kelime İngilizce kökenli olup Power (güç) Take (almak) ve Off (kapalı) dilimizde yavru şanzıman olarak kullanılır. Ana aktarımı destekleyen bir ürün olan PTO dişlilerden oluşur ve ana şanzıman üzerine montelenir.

Nerelerde Kullanılır?

Power Take Off (PTO) şanzımanlar su pompaları, hidrolik pompalar, kompresör ve vakumlu pompalar olarak kullanılır. Dingil sayısı 4 ve üzeri olan 4. sınıf araçlarda daha çok kullanılan PTO beton mikserlerinde, otobüs, motosiklet, dorseli tırlarda, traktörler ve damperli kamyonlarda kullanılır. PTO'nun kullanım alanları ekipman çalıştırma, hidrolik gücün artırılması ve enerji üretmek amaçlı kullanılır.

PTO Kullanılacak ise Nelere Dikkat Etmeli

Amacı ana şanzımanın yükünü hafifletmek olan PTO ana şanzımanla eşleşmeye uyum sağlamalıdır. Bağlantı yerlerinin uyumlu olması gerekir. Filanş, kaplin, kardan mili gibi ihtiyaç duyulacak ek ürünleri de belirlemek gerekir. PTO gücünün büyüklüğü ihtiyaca hitap edecek güçte olmalıdır. 

Vakumlu, havalı veya mekanik kumanda çeşitleri tercihlerinden seçim yapmak PTO açısından önemlidir. Kullanılacak durumlara ve sıklığa göre yağı ve bağlantı dişlileri kontrol edilmelidir. Çalışma hızına bağlı olarak seçilmelidir. Kullanımı karmaşık olmamalıdır. Ağır kullanımlarda artan sıcaklığının düşürülmesi gerekir. 

Bunun için soğutma sisteminin de olması faydalı olacak PTO'nun ömrünü uzatacaktır. Dişli kutusu uzunluğu performansı azaltır. Bakım ve servis ağının yaygın olması PTO kullanımı için gerekli bir detaydır. Ayrıca PTO'nun garanti kapsamında ve dayanıklılığı test edilen markalardan seçilmesi gerekir.

Nasıl Kullanılır?

Ana şanzımanın yavrusu olan PTO kontrol düğmesi ile aktif edilir. Hız ayarı otomatik yapılmamış ise manuel olarak yapılmalıdır. Kullanılacak araç ve ekipmana bağlı olarak işleyişinde farklılık olan PTO araçlarda debriyaja basıldığı anda otomatik olarak devreye girer. 

PTO'dan istenilen verimin alınması için sıcaklık ayarının kontrol edilmesi gerekir. Kısa süreli çalışma için azami 120 C derece ve uzun çalışma için azami 100 C derece olmalıdır. Araçların hidrolik sistemleri, jeneratör ve kompresör aksamlarında PTO güç artırıcı fonksiyona aracılık eder.

Kullanıldığı Sektörler

Ana güç kaynağından aldığı enerjiyi diğer güç kaynaklarına aktarmak ve enerji verimliliğini artırmak için kullanılan PTO sistemi Endüstri başta olmak üzere, tarım, inşaat ve nakliye alanında kullanılır.

PTO Arızalanma Durumları

Üretimi yapılan her araç gibi mekanik arızalar, elektriksel arızalar ve ayarlama sorunları PTO araçlarında da karşılaşılabilecek risklerdir. Kullanıcı hatalarını da bu risklere eklemek gerekir. Arıza tespit edildikten sonra onarımı yetkili servislerde yapılan PTO'ların bakım, onarım ve yedek parça değişimleri otomotiv servislerinde yapıldıktan sonra kalibrasyon ve test süreci dikkate alınmalıdır. Sıfır PTO fiyatı kapasite, dişli ve vana sayısına göre fiyatlandırılır.