“Kış aylarında boğaz ağrısı yaşamamak için dikkat!”

“Kış aylarında boğaz ağrısı genel itibariyle viral ya da bakteriyal enfeksiyonlarına bağlı ortaya çıkmaktadır” diyen Güngör, “Bağışıklığın kuvvetli tutulması ile birlikte enfekte olma oranının azaltılması öncelikli amaç haline gelmelidir” dedi. 

 

“Boğazı yumuşatmak ve nemli tutmak için bol su içilmeli”

 

Boğaz ağrısının bulunduğu durumlarda öncelikli olarak dikkat edilmesi gereken durumları sıralayan Güngör, “Boğazı yumuşatmak ve nemli tutmak için bol su içmeye özen gösterilmelidir. Ihlamur, kuşburnu gibi bitki çayları da kullanılabilir. İlikli kemik sulu çorba ve yemekler tercih edilebilir. Böylece çorba ve yemeklerin besleyiciliği artırılmış olur ve bu süreçte iştahsızlığın da süregelmiş olmasıyla, kas kayıplarının önüne geçmek için bir alternatif olabilir. Yemeklerin püre ya da çatalla ezilerek getirilmesi ise yutmayı kolaylaştıracaktır” ifadelerinde bulundu. 

 

“Kefir ve probiyotik yoğurt protein kaynağı”

 

“Özellikle kefir ve probiyotik yoğurt gibi hem protein kaynağı hem de bağışıklığa olan olumlu etkileriyle bilinen gıdalar kullanılabilir” diyen Güngör, “Acılı ve yoğun baharatlı yemekler ile çiğ sebzeler boğazdaki iltihaplanmayı artırabilir ve boğazı tahriş edebilir. Bu yiyeceklerden akut boğaz ağrısı durumunda kaçınılmalıdır. Aynı zamanda, narenciye grubu ve domates bazlı ürünler boğazdaki tahrişi artırabilir, ağrıyı şiddetlendirebilir, bu ürünler dikkatli kullanılmalıdır. Omega 3 yağ asitleri, boğazdaki iltihaplanma viral veya bakteriyal enfeksiyonlardan kaynaklanıyorsa boğaz ağrısını hafifletebilecek özelliktedir. Omega 3 yağ asidi kaynağı olarak mevsim balıkları (özellikle somon, uskumru, sardalya vb. balıklar) ve soya, keten tohumu ve ceviz sayılabilir. Bal; antiseptik özellikte olup boğazdaki iltihabı azaltarak ağrıyı hafifletebilir” şeklinde açıklamalarda bulundu.