Karacabey’de çöplük tepkisi büyüyor

Hamitler Katı Atık Tesisleri’nin Karacabey’e bağlı Muratlı Mahallesi’ne taşınması planına, bölge halkı tepki gösterdi. Köy meydanında bir araya gelen kalabalık, “Geleceğimizi çöpe atmayın” yazılı pankartlar açarak, protesto gösterisi düzenledi.

   Bursa’nın 13 mahallesi ve yaklaşık 400 bin nüfusunu kapsayan Hamitler Katı Atık Tesisleri’nin, Karacabey’in Muratlı Mahallesi’ndeki kırsal alana taşınması planı, çeşitli tartışmaları beraberinde getirdi.

   Muratlı Mahallesindeki basın toplantısına Karacabey Belediye Başkanı Fatih Karabatı’nın yanı sıra siyasi partilerin ilçe başkanları da katıldı.

Köylüler adına muhtar konuştu

    Muratlı Mahalle Muhtarı Erdal Yaldız, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi. 

“Bursa’nın batı bölgesinde, Karacabey ilçesindeki Muratlı Mahallesiyle ilgili ÇED çalışmaları, kurum görüşleri devam ediyor. Diğer taraftan da Hamitler Katı Atık Tesisi’ndeki günlük atık miktarı 2 bin 700 tondan bin 500 tonlara düşmüş durumda. Hedef burayı sıfırlayıp oradaki bilimsel görüşleri, kurum görüşleri alındıktan sonra Karacabey Muratlı Mahallesi’ndeki tesislere taşımak olacak. Bu çalışmalar bitince de Hamitler çöplüğü inşallah çok güzel bir yeşil alan, park alanı olacak” ifadelerini kullandı.”

   Muratlı Mahallesi yakınlarında ormanlık alana taşınması planlanan tesis için yeşil alanların zarar göreceğini söyleyen mahalle sakinleri “Geleceğimizi çöpe atmak istemiyoruz” sloganları attı.

   Bölge halkı Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey ile görüştüklerini ifade etti. “Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey ile görüşmelerimizde bilimsel çalışmalar devam ediyor. Fakat gördüğümüz bütçede de Bursa’nın batısına yapılacak bir yatırım yok. Biz buna rağmen yine bugün buradayız, Karacabey Bursa’nın yeşilini kaybetmeyen tek ilçesidir. Bu yeşilliğimizi buralarda asla kaybetmemeye kararlıyız” şeklinde konuştu.

   5 bin 140 dönüm ormanlık alanın risk altında olduğunu söyleyen Muratlı Mahalle Muhtarı Erdal Yaldız, “Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın geçtiğimiz günlerde meclis toplantısında Hamitler çöplüğünün kaldırılacak ve yerine Botanik Park yapılacağını, yeni çöplüğün Muratlı’ya taşınacağını açıkladı. Ancak Kayapa Ovası belirlenen çöp döküm alanı tepkiler ve yerel yönetimlerin değişik rotalar izlemesi ile köyümüze çevrildi. Kayapa halkı bu tesisin ekolojik dengeyi bozacağına, toprağı ve suyu kirleteceğine, halk sağlığı sorunu oluşturacağına haykırdı. Ancak Kayapa’ya karşı olanların aynı tutumu Muratlı’da göstermediğini üzülerek takip ediyoruz. Her hâlükârda çöp Muratlı köyünde olduğu sürece, ne toprak kirlenecek ne de halk sağlığı sorunu ortaya çıkmayacak, çöp koku yayılmayacak. Kayapa yapılacak çöplük konusunda en ön sırada yer alanların şimdiki sessizliğini anlam veremiyoruz. Karar alıcı makamların da bildiği üzere bölgemizde yaşam tüm canlılığı ile devam etmekte. Aktif olarak tarım ve hayvancılık faaliyetleri yapılmaktadır. Çöplüğün yapılması hedeflenen alan 5 bin 140 dönüm orman alanı, fıstık çamı, sahil çamı ekili olan ve kalan diğer alan tarım alanıdır. Yani bu alanın büyüklüğü küçük bir kasabaya tekabül etmektedir. Ormanlarımızı ve tarım alanlarımızı, doğamızı kimselerin bozmasına izin vermeyeceğiz” diye konuştu.

   Yaldız, “Çayı’na çözüm aranırken, yeni bir çevresel sorun bölgemizi istemiyoruz. Nilüfer Çayı ile ilgili protestolarda aktif bir şekilde rol alanların şu an burada riskli bir konu olan çöplük meselesinde neden yanımızda göremiyoruz? Artırılacak olan çöp suyu nereye dökülecek? Unutulmamalıdır ki Karacabey Muratlı bölgesi sadece Bursa’nın değil ülkemize en verimli arazilerine sahiptir ve mevcut riskleri görmeden gelmek, bu konuda üretim alanlarını kaybetmek adına tarım ve doğanın ülkemize geleceğini etkilemektedir. Canlı bir bölgeye çöp tesisi kurulmasındaki hedef nedir? Karar vericiler şehri dinamikleri bölgemizle ilgili karar alırken bölge halkının duygu ve düşüncelerini önemsemelidir. Bu hem demokrasinin hem çöpçülüğün hem de ortak aklın gereğidir. Yüzyıllardır bu topraklarda yaşıyoruz. Atalarımız, çocuklarımız ve torunlarımız adına sesleniyoruz. Herkesi dayatmayla değil, halkın iradesi ile karar almaya çağırıyoruz. Bursa’mızın çocuklarımızın ve geleceğimizin gülümsemesi adına geleceğimizin solması değil yeşermesi adına çöplük kararından vazgeçin. Muratlı köyüne çöplük istemiyor, geleceğimizi çöpe atmayı hakkımız yok. Köylü milletin efendisidir, dik duruşumuzdan vazgeçmeyeceğiz” dedi.

Karacabey Belediye Başkanı Fatih Karabatı da yaptığı açıklamada “Muratlı Mahallemizde yapılan basın açıklamasında halkımızın yanında olduğumu bir kez daha ifade ediyorum. Halkımızın sesine kulak veriyor, mahallemizde istenmeyen çöplükle ilgili haklı tepkilerini destekliyoruz. İlçemizin her köşesini daha yaşanabilir hale getirmek için kararlılıkla çalışmaya devam edeceğiz. Çevremizi korumak, geleceğimizi korumaktır. Birlikte başaracağız.” dedi.

AK Parti Karacabey İlçe Başkanı Gültekin Saygısever,  yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi; “Tarım arazilerimize, ormanlarımıza, su kaynaklarımıza ve yaşam alanlarımıza kast edecek olan bu çöplüğün ortaya çıkaracağı sorunlar, tamiri mümkün olmayan bir tahribata yol açacaktır. Tarım, Turizim ve Teknolojiyle anılan şehrimizi çöplük haline getirme hevesinde olan zihniyet ne yazıkki bu gün iş başındadır. Bursamızda en çok yeşiliyle anılan ilçe Karacabey'dir.”

   Planın çevreye vereceği zararın altını çizen Saygısever, bu planın hayata geçirilmemesi gerektiğini belirtti.

   Saygısever, “AK Parti Belediyeciliği ile çöplerin ve katı atıkların, çevreye zarar verilmeden güzellikler şehri Karacabey’imizden modern ve düzenli bir şekilde Bursa’ya aktarılmasını sağladık. Teknolojinin, Tarımın ve Turizmin gelişen şehri olan Karacabey’imizi her türlü çöp ve katı atıklardan kurtardık. Şimdi ise Karacabey’imizi çöp yuvası haline getirmeye çalışanlara karşı her türlü girişimde bulunacağımızı belirtmek isteriz. Güzel şehrimizi bu zihniyete esir bırakmayacağız.” dedi.