Saygısever'den Dünya Engelliler Günü açıklaması
Başkan Saygısever, “3 Aralık Dünya Engelliler Günü vesilesiyle tüm engelli kardeşlerime en kalbi selam ve muhabbetlerimi iletiyorum. Türkiye Yüzyılı'nda eğitimden sağlığa, sosyal yardımdan istihdama her alanda engelli vatandaşlarımızla birlikte olmayı sürdüreceğiz” diye konuştu.
Engellilerle ailelerinin yarınlara umut ve güvenle bakabilmeleri için çok çalıştıklarını belirten Saygısever, “Hiçbir kısıtlamaya uğramadan hayatın her alanında aktif olarak var olabilmeleri için çalışmak, karşı karşıya kaldıkları sıkıntıları gidermek, tüm vatandaşlarımızın olduğu gibi engellilerimizin de yaşam kalitesini yükseltecek düzenlemeleri hayata geçirmek öncelikli görevlerimiz arasındadır. Özel gereksinimi olan grupların hayatını kolaylaştırmak ve yaşam standartlarını yükseltmek için geçtiğimiz 22 yılda önemli adımlar attık. Bizlerin tüm mücadelesinde engelleri de ortadan kaldırmak yer alıyor. Her yaptığımız işi, engelsiz bir Karacabey'i de işin içine katarak yapıyoruz. Çok güzel ki Türkiye'ye örnek olacak çalışmalara imza atan Karacabey Tüm Engelliler Kültür, Sanat, Dayanışma ve Spor Derneğimiz ve aktif üyeleri var. Belediyemiz öncülüğünde onlara çok güzel bir tesis kazandırıldı. Şehit Polis Levent Fırtına Engelsiz Yaşam Merkezi'nde kardeşlerimizin başarılı faaliyetlerini görünce onlarla gurur duyuyoruz” dedi.
'Hepimiz birer engelli adayıyız ve en büyük engel sevgisizliktir' diyen Saygısever, engellilerin AK Parti için değerli olduğunu; yapılan hizmetler, yasal değişiklikler ve katkılarla gösterdiklerini belirterek, “1923'ten itibaren AK Parti Hükümeti gelene kadar engellilerle ilgili hiçbir yasa yapılmadı. İlk defa Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın önderliğinde 'Özürlüler Yasası' adı altında çalışmalar düzenlendi. Engelliler, AK Parti döneminde değer buldu ve önlerindeki engeller kaldırıldı. 22 yıldır; ‘AK Parti varsa, biz varsak engel yok’ diyerek çalışmalarımızı kararlılıkla, samimiyetle sürdürüyoruz.” diye konuştu.
2005 yılında yayımlanan Engelliler Kanunu ve alt düzenlemeleriyle Türkiye'de ilk kez engelliler hukukunu oluşturduklarını belirten Saygısever “Devrim niteliğinde bir düzenlemeyle engellilerimize yönelik pozitif ayrımcılığı 2010 yılında anayasal güvence altına aldık. 2012 yılında dünyada bir ilke imza atarak engellilerimiz için ayrı ve merkezi sınav uygulaması getirdik. 2013 yılında yapılan düzenlemeyle incitici ifadeleri mevzuattan tamamen çıkardık. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımız öncülüğünde 2030 Engelsiz Vizyon Belgesi'ni hazırladık. Erişilebilirlik kapsamında başta eğitim ve sağlık olmak üzere her türlü hizmete kolaylıkla ulaşabilmelerini istiyoruz. Ücretsiz seyahatten özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde ücretsiz eğitime kadar engellilerimize pek çok imkan sağladık. Engelli çocuklarımız okullarda ve rehabilitasyon merkezlerinde her türlü eğitimi ücretsiz olarak alabilmekte ve aileler çocuklarını artık evlerine hapsetmemektedir. Özel ilgi, destek ve korunmaya gereksinim duyan 7.064 engelli bireyimize, fonksiyon kayıplarını gidermek ve toplum içinde kendi kendilerine yeterli olmalarını sağlayacak becerileri kazandırmak için, kendilerinin veya vasilerinin istekleri doğrultusunda, özel bakıma ihtiyacı olan 7 bin 49 engelli için Bakanlığımıza bağlı 104 resmî bakım ve rehabilitasyon merkezinde hizmet veriyoruz. 2007 yılında 10 özel bakım merkezî, 915 kapasiteyle, 351 engelliye hizmet sunmaktayken; bugün 304 özel bakım merkezinde, 30.693 kapasiteyle, 26.491 engelli bireye yatılı bakım hizmeti sunuyoruz.
Engelli çocuğu olan annelere erken emeklilik imkanı sağladık. Engellilerin çalışma hayatına katılımları konusunda da büyük ilerlemeler kaydettik. Engelli çalıştırma zorunluluğu getirdik, engelli iş koçluğu başlattırdık. engelli vatandaşlarımızın istihdamında, 2002’den bu yana 11 katı aşan bir artış sağlanmıştır. 2002'den bu yana 68 bin 108 engelli vatandaşımızı kendileri için uygun olan kadrolara atadık. Bu yıl şubat ayında 2 bin 323 engelli vatandaşımızın atamalarını gerçekleştirmiştik. Engelli hizmetlerinin daha yaygın ve nitelikli hale gelmesi ve haklarının iyileştirilmesi konusunda çabalıyoruz. Önem verdiğimiz konulardan biri de engellilerimizin aile yanında bakımını sağlamak. Aile odaklı yaşam vizyonumuz var. Bakıma muhtaç engellilerimiz için 2007'de başlattığımız evde bakım yardımı kapsamında, bugün bu hizmetten 562 bin 267 vatandaşımız faydalanıyor. Ailesi yanında bakımı mümkün olmayan engelliler için hayata geçirdiğimiz 149 umut evinde 654 kardeşimiz hizmet alıyor. 2002 yılından itibaren engelli vatandaşlarımıza engelli aylığı adı altında maaş ödemekteyiz.
2002 yılında 2 bin 600 engelli, kurum bakımı için sıra beklemekteydi. Şu anda bakım için sıra bekleyen engelli vatandaşımız bulunmamaktadır. Engellilerin uzuv kayıpları dahil olmak üzere sağlık raporları süresiz oldu. Ayrıca konut hizmetlerinden ulaşıma pek çok alanda ilçemizde erişilebilirliği sağladık. Cumhuriyet tarihimizin en büyük sosyal konut seferberliği olan 'İlk Evim, İlk İş Yerim' kampanyası kapsamında engellilerimize özel kontenjan ayırdık. Amacımız özel gereksinime sahip bireylerin toplumsal yaşamın tüm alanlarında aktif şekilde yaşamlarını sürdürebilmelerini sağlamaktır.
Engelli vatandaşlarımız için yapılanların hiçbirini asla bir lütuf olarak görmedik. Engellilerimiz ile ilgili çok yol aldık. Ancak, yapılacak daha çok işimiz var. Engellilerin ve onların haklarının hatırlanmasının günler ve haftalarla sınırlandırılmaması gerektiğinin bilinci içindeyiz. Hayatın her alanında engellilere ve ailelerine yönelik çalışmalarımız artarak devam edecektir. Dünya Engelliler Günü'nün engelli vatandaşlarımız ve tüm dünyadaki engelliler için hayırlara vesile olmasını diliyor, onların sevgi, saygı ve hoşgörüye boğulduğu günler görmelerini temenni ediyorum” diyerek sözlerini noktaladı.