SOĞAN ÇİFTÇİNİN GÖZLERİNİ YAŞARTTI!

   Kilogram maliyeti 4 lira olan soğan tarlada 1 lira, tüccarda 6 lira, markette 15 lira olunca yine olan üreticiye oldu. Kilogram başına kar yerine 3 lira zarar eden soğan üreticisi işin içinden çıkamaz oldu.
Karacabey Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem de, düzenlediği basın toplantısıyla soğan üreticisinin yaşadığı sorunları gündeme getirdi. Tarlada kilogramı 1 lira olan soğanın 3 lira zarar ettirdiğini belirten Başkan Erdem, soğanın para kazandırması için en az 6-7 lira olması gerektiğini söyledi.
   Başkan Erhan Erdem, konuyla ilgili düzenlediği basın toplantısında şu görüşlere yer verdi; “Soğanın üretim maliyeti kilogramda 4 lira olmasına rağmen tarladan satış fiyatı 1 lira. Yani üretici daha başta 3 lira zararla başlıyor. Kilogramını 1 liraya alan tüccar da soğanı çuvallayıp hazır hale getirdiğinde 4 liralık maliyetle kilogramına 5 lira vermiş oluyor. 1 kilogram soğanı 5 liraya mal eden tüccar bunu markete, pazara 6 liraya satıyor. Market ve pazar da bunu 15 liradan satıyor. Yani fiyatları marketler belirlerken, parayı onlar kazanırken kaybeden yine üretici oluyor. Çiftçilerin soğanı 1 liraya değil en az 6-7 liraya satması gerekiyor ki hem üretim devam etsin hem de çiftçi para kazansın.
   Karacabey, tarihinde soğanıyla meşhur olan bir ilçeyken şimdilerde ise çiftçileri soğan ekmekten vazgeçer hale gelen bir ilçe oldu. Karacabey çiftçileri geçen sezondan sonra bu yılda üretime zararla başladı. Sadece soğanda değil bir çok üründe fiyat ve üretim dengesini tutturamıyoruz. Çiftçinin yaş ortalaması 58’den 59’a çıktı. Genç çiftçilerimiz her gün tarımdan daha da uzaklaşır oldu. O yüzden biran önce buna dur diyecek önlemlerin alınmasını bekliyoruz”