ZİRAAT ODASI MECLİSİ’NDEN BÜYÜK TEPKİ
Karacabey Ziraat Odası Meclisi ülke genelinde ithal gübre, ilaç, tohum satan distribütörlerin fiyat politikasına sert tepki göstererek, “Bu fiyatlar Türkiye’deki dolar kuruna göre mi yoksa faiz oranlarına göre mi belirleniyor? Tarım ve Orman Bakanlığı, özellikle ithal tohum, gübre ve ilaçlarını satan ithalatçı firmaları ve distribütörleri denetlenmesi gerekmektedir.” vurgusunda bulundu.
Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan Ziraat Odası Meclisi, şu ifadelere yer verdi: “Son 3-4 yıldan beri maalesef dolar %30 artmamasına rağmen her yıl bizim aldığımız ilaç, gübre, tohum fiyatlarına ortalama %30 ile %60 arası zam gelmektedir. Bu artışlarda bizim üretim maliyetlerimizin üst seviyelere çıkmasına sebep olmuştur.
2025 üretim yılında firmalardan gelen bilgilere göre hibrit biberde dekar maliyeti 55 bin – 65 bin tl arası, domateste 45 bin – 50 bin tl arası, karpuz tohumu ve fidesinde ise %60 – 65 arası fiyat artışı gözlemlenmektedir. Açıklanan fiyatlar sonucu karpuzun dekar maliyeti 35 – 40 bin liraları bulmaktadır. Biz bu maliyetler ile biber, domates, karpuz ekimi yaparsak; bize alım fiyatlarının yüksek olma garantisini kim verecek?
Sayın Tarım ve Orman Bakanlığı’mız, özellikle ithal tohum, gübre ve ilaçlarını satan ithalatçı firmaların ve distribütörlerin denetlenmesi gerekmektedir. Maliyet artışlarımızın gerçekten yüksek olması tüm ülke çiftçisi gibi Karacabey çiftçisinin de fahiş fiyat artışları ile üretim yapmak zorunda bırakılmaktadır. Aynı zamanda mazot ve gübre desteği yeterli değildir. Mazot ve gübre desteğinin de ürün bazlı artırılması gerekmektedir.
2024 yılı ülke çiftçisi ve özellikle de sebze tarımı yapan bölgelerimiz ciddi hasar almıştır. 2025 yılında devletimiz ve Tarım ve Orman Bakanlığı’mız ülkedeki sebze ekimini kontrol edip, ihracatın önünü açmak için tedbirler almalıdır. 2025 üretim sezonunda 2024 yılındaki duruma düşmemek için ülkemize giren ithal ürünlerin (ilaç, gübre, tohum) fiyat artışları denetlenmelidir.
Bu durumdan dolayı Tarım ve Orman Bakanlığı’mızın özellikle maliyet artışlarını ele alması gerekmektedir. Bu durumda kime görev düşüyorsa, il/ilçe tarım müdürlükleri, Tarım ve Orman Bakanlığı’mız bu maliyet artışlarının üzerine gitmelidir.