BTÜ, aylık 4 bin 500 TL burs ile doktora öğrencisi alacak
Yürütülen çalışmalar hakkında bilgi veren Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Doç. Dr.Murat Ertaş, 23 proje ile Türkiye Birincisi olan Bursa Teknik Üniversitesi’nin 2244 Sanayi Doktora Programı kapsamında 71 kontenjan hakkı kazandığını açıkladı. Elde edilen bu önemli başarının kendilerini çok mutlu ettiğini ifade eden Enstitüsü Müdürü Doç. Dr.Murat Ertaş; “Kabul edilen 23 projemiz ile 71 yeni burslu doktora öğrencimiz ilerleyen dönemlerde eğitimlerine başlayacak. 2244 Programı; gerek öğrenci için, gerek üniversite için gerekse de sanayi kuruluşları için çok büyük bir avantaj. Öğrenciler hem uzmanlıkları konusunda kendilerini doğrudan sanayinin içerisinde geliştiriyorlar hem de piyasa koşullarına göre iyi bir maaş alarak, iş garantisini de aynı anda kazanmış oluyorlar. Ayrıca, öğrencilerimiz doktora sonrası proje yapılan kuruluşta 3 yıl çalışma garantisi de almış oluyorlar. Program kapsamında 18 Eylül’e kadar başvuru yapılabilecek.” diye konuştu.
Rektör Karademir; ‘’Doktoralı araştırmacı sayısını artıracağız’’
Program başvuru sürecinde firmalar ile gerçekleştirilen işbirliği görüşmelerinde BTÜ heyetine bizzat eşlik eden Bursa Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir, 2244 Sanayi Doktora Programının çıktıları alındıkça ülke kalkınmasının da ivme kazanacağını belirtti. Rektör Karademir programın önemine yönelik olarak; “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan önderliğinde başlatılan ‘Yerli ve Milli Teknoloji Hamlesi’ kapsamında, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, YÖK ve TÜBİTAK başta olmak üzere devletimizin ilgili kurumları koordinasyonunda son derece stratejik ve kritik projeler yürütülmektedir. Savunma sanayiinde gerçekleştirilen atılımlar (İHA, SİHA, TİHA, yerli ve milli silahlar), yerli otomobil, TEKNOFEST, ‘Bölgesel Kalkınma Odaklı Üniversite Yapılanması’ gibi projeler bunlara örnek olarak verilebilir. TÜBİTAK 2244 Sanayi Doktora Programı da aynı amaçla kurgulanmış bir milli projedir. Program başvuru sürecinde 75 firma ile görüşmeler gerçekleştirdik, 42 proje başvurusu yaptık, bunlardan 23 tanesinin onayını aldık. Üç ayrı ildeki 23 firma ve kuruluş ile işbirliği içinde 10 ayrı bölümümüz altında toplam 28 milyon TL bütçe ile ilerleyen zamanlarda 100’e yakın doktora öğrencisi yetiştireceğiz. Bu süreçte en az 5 yıl üniversite-sanayi işbirliğini doktora temelli projeler üzerinden kuvvetlendirerek sanayimizde çalışan doktoralı araştırmacı sayısını arttıracağız. BTÜ olarak on yıl gibi kısa süreli geçmişimizle, henüz TEKNOKENT’imiz kurulmadan ve bu sene maalesef destek alamayan çok genç Teknoloji Transfer Ofisimizin koordinatörlüğünde, son derece enerjik, genç ve çalışkan ekibimizle Türkiye’nin öncü üniversitelerinden biri haline gelmekten mutluluk duyuyoruz. Başta BTÜ ailesine, bizi çok sıcak karşılayan kadirşinas ve ülkemizin gözbebeği sanayicilerimize içten teşekkür ederim. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımıza, Milli Eğitim Bakanlığımıza, YÖK Başkanlığımıza ve TÜBİTAK’a teşekkürlerimi sunar, Bursa Teknik Üniversitemize desteklerinin devam etmesini temenni ederim. Şimdi daha çok çalışma zamanı, Üniversitemize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum.” dedi.
Bursa Teknik Üniversitesi TÜBİTAK 2244 Sanayi Doktora Projesi Kabul Edilen Firmalar ise şöyle;
Borçelik Çelik San. Tic. A.Ş., Burdöksan Döküm Madencilik Nakliyat Tic. San. Ltd. Şti., BUTEKOM Bursa Teknoloji Koordinasyon ve ArGe Merkezi A.Ş., Coşkunöz Kalıp Makina Sanayi ve Ticaret A.Ş., Destek Otomotiv Yan San. ve Tic. A.Ş., Doğtaş Kelebek Mobilya San. ve Tic. A.Ş., Entil Endüstri Yatırımları ve Ticaret A.Ş., Epsan Plastik Sanayi ve Ticaret A.Ş., Ermetal Otomotiv ve Eşya Sanayi Ticaret A.Ş., FKT Koltuk Sistemleri Üretim Ve Dağıtım Sanayi ve Ticaret A.Ş., İşbir Sentetik Dokuma San. A.Ş., Maitürk Kimya San. ve Tic. Ltd. Şti, Mastaş Makina Kalıp Sanayi Tic. A.Ş., Ottonom Mühendislik Çözümleri Tasarım Otomasyon Danışmanlık A.Ş., Pilot Taşıt Koltukları Sanayi ve Ticaret A.Ş., Prometal Hafif, Metaller Döküm Sanayi ve Tic. Ltd. Şti., Sazcılar Otomotiv San. ve Tic. A.Ş., Sibernetik Makina ve Otomasyon Uygulamaları San. Tic. Ltd. Şti., Sözal Kimya San. ve Tic. A.Ş., Unimak Makine San. ve Tic. A.Ş., Uzman Kataforez Yüzey Kaplama San. ve Tic. A.Ş., Yeşilova Holding Anonim Şirketi