Döküm
Döküm
İmalat olgusu insanoğlu var olduğu günden bugüne değin olan bir olgudur.
İmalat olgusu insanoğlu var olduğu günden bugüne değin olan bir olgudur.
İmalat olgusu insanoğlu var olduğu günden bugüne değin olan bir olgudur. Bu noktada da her ne kadar teknolojinin ilerlemesi ile beraber yeni yeni olgular insanların karşısına çıksa da son derece eski üretim yöntemleri de vardır. Bunlardan bir tanesi de dökümadı verilen imalat biçimidir. Son derece geniş ve etkin bir kullanım alanı mevcuttur.
Döküm Nedir?
Adım adım giderek öncelikle dökümün ne olduğunu ifade etmek gerekir ise şu şekilde bir açıklama yapılabilir. Sözcük dökmek kelimesinden türer ve bir malzemeyi serbest bırakmak anlamına da gelir. Bu kavramı biraz daha açmak gerekir ise şu şekilde bir bilgi verilebilir.
Ergimiş tarzda olan sıvı bir metal malzemenin ya da alaşımın imal edilmek istenen parçanın kalıbı içine bir boşluktan dökülüp sıvı tarzdaki metalin katılaşması ile parça elde edilme metoduna bu isim verilir. Kısaca bu biçimde bir açıklama yapılması mümkündür. Bilim olarak bakıldığında kavramın kendisinden de net bir biçimde görüleceği üzere metalurji mühendisliği içinde olan bir kavramdır.
Döküm Nasıl Yapılır?
İmalat sektöründe malzeme ve kullanılacağı yere iki farklı üretim tekniği vardır. Bunlardan bir tanesi dış dönüşümler diğeri ise tam tersi olarak iç dönüşümlerdir. İçe doğru olan dönüşümler fiziksel ve kimyasal olan dönüşümlerdir. Dışa doğru olan dönüşümler ise biçimlendirme olarak adlandırılır ki dökümün yapılması tekniği de tamamı ile bir dış dönüşümdür. Sonuçta yüksek sıcaklıkta bir ergitme vardır.
Akıcılık burada son derece önemlidir. Dökümden malzemeler yapılırken ilgili standartlara uygun olarak imalatlar kontrollü bir biçimde adım adım gerçekleştirilir. Lakin teknolojinin geldiği nokta itibarıyla en eski ve en klasik yöntem olan kum kalıbına dökülmesi dışında da yöntemler uygulanmaya başlamış durumdadır.
Döküm Çeşitleri Nelerdir?
Döküm çeşitlerine gelindiğinde ise yine değişen dönüşen dünya düzeni içinde aşağıda yazılı olan döküm biçimleri vardır:
- Savurma yani bir diğer ifade ediş biçimi ile santrifüj biçiminde olan döküm
- Alçı biçimindeki döküm
- Hassas biçimindeki döküm
- Basınçlı olan döküm
- Sürekli olan döküm
- Kokil biçimindeki döküm
Temel üretim biçimleri bunlar olmakla birlikte her birinin kendi içinde bir imalat tekniği olup, kullanılacağı yere göre çeşitler değişir. Nihai ürün için olan çeşit ile ara ürün için olanı doğal olarak farklıdır. Bazen farklı çeşitler birlikte de kullanılabilir.
Dökümün Başlıca Avantajları
Dökümün temel avantajlarından bir tanesi karmaşık kompleks şekli olan malzemelerin üretiminde son derece büyük bir kolaylık sağlamasıdır. Bir diğer avantajı özel malzeme geliştirilmesine olanak vermesidir. Malzemenin istenilen kalitede imal edilmesini sağlaması da bir diğer ürün avantajıdır. Bütün alaşımlardan döküm yapılabilir. Seri üretim için idealdir.
Dökümün Temel Dezavantajları
Her ne kadar çok ciddi bir olumsuz yönü olmasa da en olumsuz yönlerinin başında istenilen incelikte kesitlere kimi zaman ayrılmaması gelir. Az miktarda üretildiği zaman maliyetler yükselebilir. Tolerans değeri istenen düzeyde değildir.
Döküm hizmeti için hemen iletişime geçin! https://www.altundokum.com.tr/
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.