‘İktidar, harcamalarından tasarruf etmeli’
‘İktidar, harcamalarından tasarruf etmeli’
Saadet Partisi İlçe Başkanı Zeynel Abidin Koçak, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT), asgari ücret görüşmeleri, fabrikalara filtre tasarısının veto edilmesiyle ilgili konuları değerlendirdiği bir basın açıklaması yaptı.
Saadet Partisi İlçe Başkanı Zeynel Abidin Koçak, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT), asgari ücret görüşmeleri, fabrikalara filtre tasarısının veto edilmesiyle ilgili konuları değerlendirdiği bir basın açıklaması yaptı.
Emeklilikte Yaşa Takılanlar konusuna değinerek açıklamasına başlayan Koçak, “Hükümet her türlü yanlışa para bulurken, vatandaşlarımızın bu derdine kaynak bulunamaması anlaşılır bir durum değildir. EYT'lilerin sorunu açıkça ortadır. Devlet vatandaşıyla yaptığı anlaşmaya sadık kalmalı. İnsanların ne zaman işe başlayacağı belli, emekli süresi belli ama sonra da emeklilik süresini değiştiriyorsunuz. Dünyanın hiçbir yerinde bu yok. Bu problemin gecikmesi, üzerimize gelecek yükü artırıyor. Bu işin muhakkak çözülmesi gerekiyor. Bu mesele illa bir sene içinde çözülecek diye bir durum yok. Uzatmadan bu konu çözülebilir” dedi.
Geçtiğimiz günlerde başlayan asgari ücret görüşmelerini hatırlatan Koçak, “Tabii bu toplantı gerçekleşirken bazı hususlara dikkat etmemiz gerekiyor. Açlık sınırı 2 bin 12 TL, yoksulluk sınırı 6 bin 849 TL. Bizi esas üzen ve hayrette bırakan konu asgari ücretin açlık sınırında konuşulmasıdır. Açlık sınırında insanlarını zorlayan bir iktidar var. Ailelerin geçim derdiyle ilgilenmeyen bir iktidar var. İktidar 'Efendim bu kadar sıkıntının içindeyiz. Sürekli borçlanıyoruz. Bütçe sürekli açık veriyor' diyor. Sizin önce kaynak artırabilmek için israftan kurtulmanız gerekiyor. Bu zannediyorum ki bu çalışan insana yapılan bir zulümdür. Emeğe zulümdür, emekçiye zulümdür, insana zulümdür. Peygamber Efendimiz 'çalışanın alın teri kurumadan verilmesi gerektiğini' belirtiyor. İnsanın alın teri karnını doyuracak bir ihtiyaçla karşılanamaz” ifadelerini kullandı.
Koçak, enflasyon rakamlarının ciddi bir ayarlamaya tabi tutulduğunu dile getirerek, şöyle devam etti: “Elbette sendikalarda birdenbire masaya otururken çok yüksek rakamları talep edemeyebilirler. Ancak Türkiye gibi açlık sınırıyla ve yoksulluk sırını arasında uçurum olan bir ülkede bu sorunun giderilmesi yıllık programlarla çözülemez. Asgari ücretin normal şartlarda yoksulluk sınırında olması gerekiyor.”
“Bazıları buna isyan edecekler veya hayalci olarak görecekler” diyen Koçak, “Bunların hiçbirine itibar etmiyoruz. Normalde çalışan bir insan kendi geçimini sağlayacak bir ücreti elde etmelidir. Enflasyondan arındırılmış bir artış belirleyin. Eğer bir hükümet, asgari ücreti reel anlamda 2 katına çıkarmak istiyorsa, her yıl yüzde 7 zam yapsa 10 sene sonra bu iki katına çıkar. Eğer bu olsaydı asgari ücret açlık sınırında mı olsun, olmasın konuşulmazdık. 4 bin TL olsun mu, olmasını mı konuşacaktık. Biz kimseden Erbakan Hoca'nın yüzde 50, ardından yüzde 150'lik zamlar beklemiyoruz. Her babayiğit bunun altından kalkamaz” değerlendirmesinde bulundu.
Ekonomide yaşanan bozukluklara dikkat çeken Koçak, “Türkiye'de iç piyasanın canlanması ekonominin canlanmasına, ekonominin canlanması yatırımların artmasına, yatırımların artması ise Türkiye'nin güçlenmesine vesile olur. Arkasından Türkiye'nin tahmin edemediğimiz kadar büyümesine sebep olur. İç tüketim en önemli unsurlardan birisidir. Asgari ücret iki katına çıksın, iç piyasa iki kat canlanır. Bugün çektiğimiz işsizlik bu seviyede kalmaz. Devlet gelirleri artar. Biz bunları söylerken birileri de bir mermi kaç para biliyor musun diyor. Elbette biliyoruz ne kadardır. Amma burada mühim olan bir merminin kaç para olduğu değil, sizin hükümet olarak bugüne kadar takip ettiğiniz ekonomi programlarıdır” dedi.
Koçak, “Bugün Türkiye'yi batıran bir numaralı konu israftır, yolsuzluktur. Fizibilite yatırımı yapılmadan yapılan yatırımlardır. Türkiye ekonomisi sahipsizdir. Türkiye ekonomisinin yürümediğini görüyoruz. Acemilikte yolsuzluğunuz bu kadar fazla değildi. Tarım bu kadar batık değildi” dedi.
Hükümetin hazırladığı 2020 yılı bütçesine değinen Koçak, “Savunma Bakanlığı 2020 bütçesi 53 milyar lira. Son 10 ayda borçlanılan miktar 200 milyar lira. Savunmaya 53 milyar lira ayrılmış ancak borçlanmaya 200 milyar lira! 2020 yılında faiz giderine 140 milyar lira para ayrılmış. Kendi rakamlarınıza bir bakın! Bu rakamları görünce sizin telaşlanmanız gerekiyor. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nin 1 dakikalık masrafı bir asgari ücreti geçiyor. Bu rakamlara rağmen asgari ücret ile geçinenlerden fedakârlık beklemek tam bir trajedidir. Asıl fedakârlığı yapması gereken iktidardır. İktidarın kendi harcamalarında tasarrufa gitmesi gerekiyor. 12 uçak itibarınızı yükseltiyor ama asgari ücretliyi eziyor. Kimse talep edilen bu miktarları lütuf olarak görmemelidir” dedi.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.