Boşanma Nedir?
Boşanma Nedir?
Boşanma: ölüm, yokluk veya cinsiyet değişikliği gibi evlilik birliğini sona erdiren durumlardan biridir.
Boşanma: ölüm, yokluk veya cinsiyet değişikliği gibi evlilik birliğini sona erdiren durumlardan biridir.
Boşanma: ölüm, yokluk veya cinsiyet değişikliği gibi evlilik birliğini sona erdiren durumlardan biridir. Boşanma ülkemizde sadece mahkemeler aracılığıyla yapılabilmekte olup, aile mahkemesi veya aile mahkemesinin bulunmadığı yerlerde asliye hukuk mahkemesi aile mahkemesi olarak karar verebilmektedir. Tarafların mahkeme haricinde herhangi bir yöntem ile boşanmaları mümkün değildir. Ölüm halinde boşanma durumu söz konusu olmaz, evlilik birliği ölüm ile sona ermiş olur. Ölüm ile boşanmanın hukuki sonuçları birbirinden çok farklıdır ve birbirine karıştırılmamalıdır. Örneğin boşanan eşler artık birbirine mirasçı olamazlar, ancak evlilik birliğinin ölüm ile sona ermesi halinde sağ kalan eş, ölen eşe mirasçı olmaktadır.
Boşanmak:
- Anlaşmalı boşanma davası ve
- Çekişmeli boşanma davası olarak iki şekilde gerçekleştirilir
Anlaşmalı boşanma davasına boşanma ve mal paylaşımına ilişkin hükümler ve beraberindeki koşullar da dahil edilebilir.
Ancak çekişmeli boşanma davalarında mal taksiminin yapılabilmesi için mahkemenin boşanmaya ilişkin kesin kararı vermesinden sonra, mal rejiminin tasfiyesi için ayrı bir dava açılması gerekir. Mal rejiminin tasfiyesi, boşanma davası sona ermeden açılacak olan bir dava ile birlikte istenebilmekteyse dahi, boşanma davası bu dava açısından bekletici mesele yapılacaktır. Boşanma işlemlerinin bireyler açısından manevi sonuçlarının yanı sıra çok büyük mali sonuçları da olabilir. Bu nedenle bu tür hukuki iş ve işlemlerin bu alanda uzman Ankara boşanma avukatı tarafından yürütülmesini tavsiye ederiz.
Boşanmada Mal Paylaşımı Nasıl Gerçekleştirilir?
Boşanmada mal paylaşımı, mal rejimi hükümlerine göre yapılır.
- Türk Medeni Kanunumuzun yürürlüğe girdiği 1 Ocak 2002 tarihinden önce yapılan evliliklerde o tarihe kadar mal ayrımı rejimi uygulanır.
- 1 Ocak 2002 tarihinden sonra akdedilen evlilik birliklerinde sadece edinilmiş mallara katılma rejimi uygulanır. Buna göre, 1 Ocak 2002 tarihinden sonra edinilen tüm mallar, hangi eşin üzerine kayıtlı olduğuna bakılmaksızın eşler arasında eşit olarak bölünecektir.
Hukuk usulü ve esaslara uygun boşanmada mal paylaşım davasında boşanma avukatı Ankaradeğişiklik gösterebilir bunun nedeni sürecin ve hükümlerin ilerleyişi ile ilgilidir.
Boşanma Halinde Mobilya, Beyaz Eşya, Elektronik Aletler vb. Ev Eşyaları Nasıl Paylaştırılır
Boşanma halinde ev eşyalarının paylaşımı da istenebilir. Evlilik birliğinin kurulması ve sürdürülmesi için ailenin ihtiyacına göre mobilya, ev eşyası, tablo, biblo vb. satın alınır. Boşanma halinde bunların da paylaşımı gündeme gelebilir. Ziynet eşyası ve elektronik eşya aynen veya nakden devredilebilir. Ancak bu aşamada düğün öncesi ve sonrası alınan eşyalar ile tarafların satın aldığı veya ailelerin bağışladığı eşyalar arasında bir ayrım yapılmalıdır. Şartlar sağlandığı takdirde çeyiz ürünleri de bölünebilir.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.