Pleksi Nedir ve Ne İçin Kullanılır?
Pleksi Nedir ve Ne İçin Kullanılır?
Pleksi, daha yaygın olarak "pleksiglas" ticari adıyla bilinen şeffaf bir termoplastik homopolimerdir.
Pleksi, daha yaygın olarak "pleksiglas" ticari adıyla bilinen şeffaf bir termoplastik homopolimerdir.
Pleksi, daha yaygın olarak "pleksiglas" ticari adıyla bilinen şeffaf bir termoplastik homopolimerdir. Malzeme, cama darbeye dayanıklı bir alternatif olarak kullanıma uygun olması bakımından polikarbonata benzer. İlk olarak 1928 yılında üretilmiş ve beş yıl sonra RohmandHaasCompany tarafından pazara sunulmuştur. Genellikle piyasadaki en şeffaf plastiklerden biri olarak kabul edilir. İlk uygulamalardan bazıları, denizaltı periskoplarının yanı sıra uçak pencereleri, taretler ve kanopiler için kullanıldığı İkinci Dünya Savaşı'ndaydı.
Modern çağda ve genel olarak pleksi, tipik olarak doğal şeffaflığından ve belirli varyantların darbe direncinden yararlanan çeşitli uygulamalar için kullanılır. Yaygın kullanımlar arasında lensler, güvenlik bariyerleri, tıbbi cihazlar, LCD ekranlar ve mobilyalar bulunur. Netliği nedeniyle, genellikle sergilerin etrafındaki pencereler ve muhafazalar için de kullanılır.
Çeşitli renklerde ticari olarak temin edilebilmelerine rağmen, hammadde ışığın neredeyse camla aynı kapasitede dahili olarak iletilmesine izin verir ve bu da onu harika bir ikame yapar. Polikarbonat ile hemen hemen aynıdır. Önemli farklılıklardan birkaçı, pleksi’nin potansiyel olarak zararlı madde bisfenol-A (BPA) içermemesi ve polikarbonatın daha yüksek darbe dayanımına sahip olma eğiliminde olmasıdır.
Pleksi kolayca temin edilebilir ve ucuzdur. Malzeme mukavemetinin bir karar faktörü olmadığı durumlarda polikarbonata iyi bir alternatiftir. Pleksi bazen pleksi’nin çizilme direncini ve polikarbonun darbe dayanımını elde etmek için polikarbonatın (PC) üzerine lamine edilir. Bazı kurşun geçirmez “camlar” bu şekilde yapılır.
Pleksi (PMMA) Özellikleri Nelerdir?
PMMA, "termoplastik olarak sınıflandırılır ve adı, plastiğin ısıya tepki verme biçimiyle ilgilidir. Termoplastik malzemeler erime noktalarında (pleksi söz konusu olduğunda 160 santigrat derece) sıvı halegelir. Termoplastiklerin önemli bir kullanışlı özelliği, önemli bir bozulma olmadan erime noktalarına kadar ısıtılabilmeleri, soğutulabilmeleri ve tekrar ısıtılabilmeleridir. Pleksi gibi termoplastikler yakmak yerine kolayca enjeksiyonla kalıplanmalarına ve daha sonra geri dönüştürülmelerine olanak tanıyan sıvılaştırılır.
Buna karşılık, termoset plastikler yalnızca bir kez ısıtılabilir. İlk ısıtma, termoset malzemelerin sertleşmesine neden olarak geri döndürülemeyecek bir kimyasal değişime neden olur. Bir termoset plastiği ikinci kez yüksek bir sıcaklığa ısıtmaya çalışırsanız, basitçe yanar. Bu özellik, termoset malzemeleri geri dönüşüm için zayıf adaylar haline getirir.
Pleksi Neden Bu Kadar Sık Kullanılıyor?
Pleksi, yüksek darbe direncinin sorun olmadığı şeffaflık gerektiren uygulamalar için inanılmaz derecede kullanışlı bir plastiktir. Pleksi, diğer şeffaf plastiklere kıyasla çizilmeye karşı çok dayanıklıdır. Cama göre daha hafif bir alternatiftir ve mukavemetin çok önemli bir faktör olmadığı uygulamalarda polikarbonatın ekonomik bir ikamesidir. Lazer kesim teknolojisi kullanılarak son derece ince şekillerde kesilebilir çünkü malzeme, konsantre lazer enerjisi ile darbe anında buharlaşır.
Farklı Pleksi Türleri (PMMA) Nelerdir?
Pleksi plastiğin geliştirilmesine doğrudan yol açan keşifler, akrilik asidin ilk üretildiği 1843 yılına kadar gider. Yaklaşık 100 yıl sonra, 1933'te Alman kimyager OttoRohm, "pleksiglas" ticari adının patentini aldı. Modern çağda, her biri tipik olarak kendi üretim süreci ve benzersiz formülü olan çok sayıda firma tarafından üretilmektedir. Ticari adlar, pleksi, perspex, pleksiglass, mika ve akrilik levha olarak bilinmektedir. Pleksi levha dökme pleksive çekme pleksi olarak ikiye ayrılmaktadır.
Pleksi Nasıl Yapılır?
Pleksi, diğer plastikler gibi, hidrokarbon yakıtların "fraksiyonlar" adı verilen daha hafif gruplara damıtılmasıyla başlar; bunların bazıları plastik üretmek için diğer katalizörlerle birleştirilir.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.